Erityislapsen vanhempi on ammattitaitoinen työntekijä, jonka arki on haastavaa – vinkit tukemiseen
Työnantajilla on monia mahdollisuuksia tukea erityistarpeisten lasten vanhempien työssäkäyntiä ja työhyvinvointia. Näitä vinkkejä on koottu vinkkilistaan, jonka on julkaissut vammais- ja perhejärjestöistä koostuva Pähkinänsärkijät-verkosto. Myös Kela on mukana kampanjassa yhteistyökumppanina.
Vanhempaa tukevat esimerkiksi työaikajoustot, lomien ja työvuorojen ennakoiminen, palkalliset ja palkattomat vapaat, työyhteisön joustava ja perheystävällinen asenne sekä sujuvan työskentelyn johtaminen. Vanhemmat hyötyvät myös, jos he voivat hoitaa joitakin lapseen liittyvistä yhteydenotoista työajalla.
– Erityistarpeisen lapsen vanhempi on ammattitaitoinen työntekijä, jonka arki on vain haastavaa. Haasteet myös kehittävät organisointikykyä ja joustavuutta muuttuviin tilanteisiin, toteaa Pähkinänsärkijät-verkoston puheenjohtaja Katja Marjamäki.
Keinoja erityistarpeisen lapsen vanhemman tukemiseen työyhteisöissä
1. Kunnioita ammattitaitoa
Vanhempi on muutakin kuin erityistarpeisen lapsen vanhempi. Työ toimii vastapainona sekä tuo merkityksellisyyttä, onnistumisia ja vuorovaikutusta muiden kanssa. Vanhemmille kehittyy myös arjessa joustavuutta ja organisointikykyä, joista hyötyy koko työyhteisö.
2. Ole joustava työajoissa
Ennakoi työvuoroja ja loma-aikatauluja hyvissä ajoin. Arkea voivat haastaa esimerkiksi lapsen koulukyytien tai lastenhoidon aikataulut. Varmista, että lapsen sairauskäynnit onnistuvat.
3. Tue etätyön ja osa-aikatyön tekemistä
Osassa perhetilanteista vain etätyö tai osa-aikatyö onnistuu vanhemmalta.
4. Myönnä palkattoman vapaan lisäksi palkallista vapaata, jos se on mahdollista
Myös lisätyöt voivat olla perheen taloutta tukeva jousto.
5. Salli työntekijän hoitaa lapseen liittyviä yhteydenottoja tarvittaessa työn lomassa.
6. Näytä esimerkkiä perheystävällisestä asenteesta ja puheesta
Kiinnitä esimerkiksi huomiota, miten työyhteisössä puhutaan lapsen tai vanhemman sairauslomista tai muista poissaoloista.
7. Luo avointa puhumisen ja välittämisen kulttuuria, jossa on helppoa kertoa perhetilanteesta ja joustojen tarpeesta
Anna tilaa puhumiselle matalalla kynnyksellä ja puutu asioihin varhaisessa vaiheessa.
8. Kehitä työntekoa työyhteisössä sujuvaksi, sillä myös työyhteisön arjessa voi olla kuormitustekijöitä Tarkastele työnkuvia ja -sisältöjä, sisältävätkö ne kuormittavia tekijöitä.
9. Muista erilaisten perhetilanteiden vaikutus arkeen
Perhe voi olla esimerkiksi yhden vanhemman perhe tai uusperhe, jolla on omalle perhetilanteelle tyypillisiä haasteita. Perhettä voi kuormittaa myös kriisitilanne, kuten ero puolisosta, läheisen kuolema tai taloudelliset haasteet.
10. Ohjaa tarvittaessa työterveyshuoltoon
Työpsykologi, työnohjaus tai lyhytterapia tukevat työkykyä raskaassa elämänvaiheessa.
Pähkinänsärkijät-verkostoon kuuluu 22 järjestöä tai verkostoa, jotka työskentelevät lasten, nuorten ja perheiden kanssa tai vammaisasioiden parissa.
Lue lisää