Erityislapsiperheiden tuet ja palvelut

Erityisperheet.fi -sivuston tärkein osio on perheille suunnatut tuet ja palvelut. Tälle sivulle on koottu tärkeimpiä tukia ja sosiaalipalveluita, joita alkuvaiheessa voi tarvita.

Erityislapsiperheille tarkoitettuja sosiaalipalveluita ja tukia on kymmenittäin. Ne on koottu mahdollisimman kattavasti ja ne löytyvät aihepiireittäin jäsenneltynä osiossa "Kaikki palvelut kootusti".


6  TÄRKEINTÄ  TUKEA  ALKUVAIHEESEEN


Vaihe, jossa vanhempi on juuri kuullut lapsensa mahdollisesta erityisyydestä (vamma/sairaus), on vaativa ja usein vaikea. Erityislapsen äitinä sanoisin, että se on taipaleella yksi vaativimmista kohdista.

Alkuvaihe on erityisen vaativa, koska samassa hetkessä pitäisi sulatella saamaansa tietoa, hoitaa lastaan ja mahdollisesti muita lapsia, huolehtia toimeentulosta.... 

Ja tavallinen elämäkin jatkuu ja se pitäisi saada jotenkin rullaamaan.


Alkuvaiheessa ei kuitenkaan tarvitse tietää kaikkea

Tähän haastavaan kohtaan osuu usein myös ensimmäisten tukien hakeminen ja tukiviidakkoon tutustuminen. Useimmilla ei ole juuri aiempaa kokemusta sosiaalipalveluiden hakemisesta ja opettelua on paljon. 

Alkuvaiheessa ei kuitenkaan tarvitse itse tietää kaikkea. Ammattilaisilta voi kysyä ja tietoa on paljon tarjolla, kunhan vain tietää, mitä etsiä ja millä sanoilla.

Olen koonnut alkuvaiheen tärkeimpiä tukia ja palveluita edellä. Koska tilanteet vaihtelevat suuresti, on lista suuntaa-antava ja subjektiivisuudesta huolimatta toivottavasti hyödyllinen.