Vinkki arjen avuksi


Erityisperheet esittelee joka kuukausi uuden vinkin arjen avuksi. 
Tutustu ja ota käyttöön!


Erityisperheet-arkivinkki 4/2019


VERONMAKSUKYVYN ALENTUMISVÄHENNYS

Huhtikuun arkivinkissä aiheena on verotus. Tiesitkö, että erityislapsiperheet voivat saada veronmaksukyvyn alentumisvähennystä? 

Veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen voi saada harkinnanvaraisesti esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai elatusvelvollisuuden perusteella. Erityisenä vähennysperusteena on pidetty esim. kehitysvammaisen, CP-lapsen tai kuulovammaisen lapsen hoitamista kotihoidossa.

Veronmaksukyvyn alentumisvähennystä haetaan verohallinnosta. Lue lisää


Erityisperheet-arkivinkki 3/2019


TUETUT LOMAT

Tuetun lomatoiminnan tarkoituksena on tarjota lomaa perheille ja aikuisille, joilla ei siihen muuten olisi mahdollisuutta. Lomajärjestöt järjestävät tuettuja lomia eri puolilla Suomea ympäri vuoden. Lomia järjestetään lapsiperheille, työikäisille, ikääntyneille sekä erityisryhmille. Esimerkiksi erityislapsiperheille on tarjolla mm. diagnoosin mukaisia lomajaksoja. 

Lomatuet myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein hakemuksesta. Loma on yleensä kestoltaan viisi vuorokautta, ohjelmallisia ja täysi- tai puolihoidon sisältäviä jaksoja. Lomalta peritään omavastuuosuus. Tuetut lomat järjestetään Veikkauksen tuella. 

Kaikilla viidellä lomajärjestöllä on omat hakuajat. Tarkemmat tiedot ja hakemuslomakkeet löytyvät lomajärjestöjen kotisivuilta. 

Lue lisää tuetuista lomistaErityisperheet-arkivinkki 2/2019

VAMMAISKORTTI

Vammaiskortti on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan. Yhtenäisellä Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan vaikkapa liikunta- ja kulttuuritapahtumiin.

Vammaiskortilla voi esim. mukana oleva avustaja päästä maksutta. Vammaiskorttia on voinut Suomessa hakea kesäkuusta 2018 alkaen.
Vammaiskorttia haetaan Kelasta.

Lue lisää Vammaiskortti-sivustoltaErityisperheet-arkivinkki 1/2019


CELIA

Onko lapsellasi vaikeuksia lukea tavallisia kirjoja? Celian äänikirjat ovat teidänkin käytössänne 

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. 

Celian äänikirjapalvelussa on tuhansia lasten- ja nuortenkirjoja ja oppikirjoja, joita voi lainata ja kuunnella maksutta helposti suoraan verkon kautta. Palvelu on tarkoitettu kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi luki- tai oppimisvaikeuden, keskittymisvaikeuden, hahmotushäiriön, näkövamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Celiasta on saatavana myös koskettelukirjoja näkö- ja monivammaisille lapsille sekä pistekirjoja näkövammaisille lapsille ja nuorille. 

Tunnukset äänikirjojen käyttöön saa koulusta tai kirjastosta
Jokainen Celian äänikirjoja verkkopalvelun kautta käyttävä lapsi tarvitsee omat tunnukset Celian äänikirjojen lainaamiseen ja kuunteluun. Tunnukset voi saada koulusta tai kirjastosta, jossa lapsi rekisteröidään äänikirjapalveluun. Lukemisen vaikeudesta ei tarvitse olla olemassa kirjallista todistusta tai lausuntoa. 

Tutustu palveluun Celian sivuilla
Sivu on päivitetty 5.4.2019