Ainon äiti tiesi jo kauan sitten, että hän saa erityislapsen 

29.03.2018

Aino Katajan, 15, elämä on täynnä iloisia asioita: tanssia, musiikkia, ystäviä. Down-nuoren tulevaisuus kuitenkin huolettaa vanhempia, sillä esimerkiksi työmarkkinoille kehitysvammaisten on äärettömän vaikea päästä.

Tieto siitä, että pian syntyvä lapsi on vammainen, on vanhemmille yleensä järkytys. Orimattilan Luhtikylässä asuvalle Leena Katajalle tieto Aino-tyttären down syndroomasta ei kuitenkaan ollut järkytys, ei edes yllätys.

- Minulle tuli jo 30 vuotta sitten vahva tunne, että joskus minulla on jollain tavalla erityinen lapsi. Kun sitten puoli vuotta ennen Ainon syntymää saimme tietää, että vauvalla on downin syndrooma, se ei tullut järkytyksenä eikä oikeastaan yllätyksenäkään. Minä olin siihen jo valmistautunut.


Tyypillistä teinielämää - ovet paukkuvat ja välillä itketään

Aino Kataja on nyt 15-vuotias ja äidin mukaan aika tyypillinen teinityttö. Huone ei aina ole ihan tiptop ja välillä paiskotaan ovia, kun asiat eivät mene niin kuin Aino haluaa. Perusolemus ja ilme ovat kuitenkin iloisia ja Aino itse sanoo, että elämässä on paljon asioita, jotka tekevät hänet onnelliseksi.

- Minut tekee onnelliseksi musiikki, leikkiminen ja tanssiminen. Ja vitsit, listaa Aino tärkeinä pitämiään asioita.


Lue koko uutinen Ylen sivuilta