Juuri sinulle - kasvoja erityisyydelle kertoo kahdeksan erityisperheen tarinan

18.02.2023

Tieto tai epäily lapsen erityisyydestä pysäyttää. Vanhemmat käyvät läpi monenlaisia tunteita huolen ollessa suuri. Mitä tämä kaikki tarkoittaa, millainen lapsen tulevaisuus on, oppiiko hän asioita, miten hän pärjää elämässä, saako hän apua ja tukea? Kehitysvammatuki 57 ry on tehnyt tärkeän kirjasen vanhempien tueksi uuteen elämäntilanteeseen. 

Juuri sinulle - kasvoja erityisyydelle kokoaa kahdeksan erilaisen erityisperheen tarinat. Julkaisu on syntynyt osana Kehitysvammatuki 57 ry:lle tehtyä opinnäytetyötä "Erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhempien ensitiedon tarve". 

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, millaisia kokemuksia vanhemmilla on ensitiedon antamisen tilanteista, miten heidät kohdattiin, mitä he olisivat halunneet kuulla ja mitä vanhemmat haluaisivat tässä hetkessä kertoa tilanteestaan.Tutkimuksen tavoitteena oli nostaa esiin ensitietotilanteiden merkityksellisyys perheille. 

"Perheet kasvavat ajan kanssa ajatukseen erityisyydestä ja vammaisuudesta. Tässä auttaa vertaistuki ja muiden vastaavassa tilanteessa olleiden tarinoiden kuuleminen. Vertaisen kautta saa luottamusta siihen, että joku muukin on kokenut tämän, joku muukin on ajatellut nämä ajatukset ja joku muukin on selvinnyt tästä. Elämästä voi edelleen tulla kaunista ja hyvää." 

On tärkeää, että näissä tilanteissa saa tukea ja ihmisiä rinnalla kulkijoiksi. Tarvitaan uskoa tulevaan ja siihen, että elämä kantaa. Vain toinen saman kokenut ymmärtää aidosti ajatukset huolista ja murheista. Erityisyys ei katoa, mutta avoimella ja rehellisellä keskustelulla on taakkaa keventävä vaikutus.

Tutustu julkaisuun: Juuri sinulle - kasvoja erityisyydelle 


Lue lisää Kehitysvammatuki 57:n sivuilta