Special edition. Uutuuskirja haastaa kirjallisuudessa esitettyä vammaiskäsitystä

03.07.2018

"Olen kaukana nerosta. Se vika usein on vammaisena olemisessa, että ollakseen hyvä jossakin, pitää olla ilmiömäisen hyvä: Forrest Gump juoksee kuin riivattu, Sademies laskee kortit pokeripöydässä ja Stephen Hawking löytää mustat aukot. Normaali tietotaitotaso ei riitä mihinkään." 

Special Edition on kertomus nuoren naisen arjesta, ennakkoluuloista ja mediamaailman ilmiöistä. Kirjailija Vappu-Tuuli Fagerson haluaa laajentaa sitä kuvaa, jonka suomalainen nykykirjallisuus luo vammaisista. Vammaiset hahmot ovat Fagersonin mukaan kirjallisuudessa usein sivuhenkilöitä tai jos he ovat päähenkilöitä, niin kirja kertoo vammaisuudesta.

- Ne ovat sellaisia vaikeuksien kautta voittoon -tyyppisiä sankaritarinoita, ja usein tuntuu, että hahmolla pitää olla joku erityiskyky, jotta hän saa vammansa anteeksi, Fagerson sanoo. 

Kirja kuvaa nuoren naisen elämää keveällä otteella. Päähenkilö Vappu työskentelee ilmaisjakelulehden toimittajana ja luennoi yrityksille positiivisesta ajattelusta ja sen hyödyntämisestä yrityselämässä. Hän täyttää pian 30 ja alkaa pohtia, mitä elämältään haluaa. Se, että Vappu liikkuu pyörätuolilla, on sivuseikka - periaatteessa. 

Vappu-Tuuli Fagerson: Special edition 

Lue lisää