Uutuuskirjoja erityisestä elämästä

10.04.2022

Kreivi-Palosaaren Tämmöinen jätkä, Niina Hakalahden Kaleidoskooppi ja Hanna Arvelan Ihmeperhe kuvaavat kirjoissaan elämäa, johon mahtuu niin iloa ja riemua kuin yllätyksiä ja haasteitakin.

Tämmöinen jätkä

Huhtikuussa 2010 elämän pelikortit sekoitetaan uudelleen ja kolme kirjainta (AGU) piirtää elämän uusiksi. Alkaa työläs, koskettava ja hauska opettelu erityisperheeksi. Merkillisellä tavalla opastajana kulkee hän, joka diagnoosin on saanut. Uuno-poika vie sinut matkalle, jolta ei elämänmakua puutu. Eskaripojasta taiteilijaksi taivalletaan monen yllätyksen kautta.

Kirja on syntynyt Satu Kreivi-Palosaaren Elämänmausta tinkimättä -blogin pohjalta. Kirjaan on koottu ajatuksia ja tapahtumia perheen matkan varrelta. Kirjan kuvituksena on Uuno Palosaaren tekemiä piirroksia.

Satu Kreivi-Palosaari: Tämmöinen jätkä. Kehitysvammaliitto


Kaleidoskooppi

Anni ja Juho saavat pitkän yrityksen jälkeen odotetun lapsen, Johanneksen. Pian käy ilmi, että Johannes ei ole kuin muut lapset: hän itkee enemmän, kiukuttelee enemmän, vaatii enemmän. Vähitellen koko perheen elämä pyörii Johanneksen oikkujen ympärillä, eikä mikään tavallinen ole enää tavallista. Selitystä Johanneksen käytökseen ei löydy. Kun Johannes kasvaa, hänen hallitsemisensa käy entistä vaikeammaksi. Tilanne kärjistää esiin myös Annin ja Juhon erilaiset perhetaustat ja arvot.

Niina Hakalahti: Kaleidoskooppi. Karisto


Ihmeperhe - terveisiä koulusta!

Ihmeperhe on viiltävän tarkka läpileikkaus erityisluokan arjesta ja moninaistuvasta koulumaailmasta. Romaani ruotii tasa-arvoisena pidettyä koululaitosta ja kysyy, kuka on ensisijaisesti vastuussa lasten tulevaisuudesta yhteiskunnan jäsenenä.

Mies saa viranhoitomääräyksen Saarivuoren peruskoulun 4-5F-erityisluokalle. Luokassa opettajat ovat vaihtuneet tiuhaan: kymmenen oppilaan pienryhmässä tuntuu olevan vähintään puolet liikaa. Kahvitauot kuluvat sosiaaliviranomaisille soitellessa, toisella linjalla koputtaa poliisi ja taustalla heiluu perhosveitsi The Knife Game Songin tahtiin. Viikkojen kuluessa kaaoksen keskeltä alkaa kuitenkin hahmottua iloa ja kauneutta sekä kokonaiskuva, jossa erityislahjojensa hallitsemista opettelevat pienet supersankarit ovat kaikkea muuta kuin syypäitä omaan käytökseensä.

Hanna Arvela: Ihmeperhe. Tammi